Architektura i nowoczesne budownictwo – ORDOS 100 # 8: R & Sie (n)

Ta willa znajduje się w projekcie działki ORDOS.
Architekci: R & Sie (n) Lokalizacja: Ordos, Mongolia Wewnętrzna, Chiny Architekci odpowiedzialni: Francois Roche, Stephanie Lavaux, Toshikatsu Kiuchi Rok budowy: 2008 Rok budowy: 2009 Kurator: Ai Weiwei, Pekin, Chiny Klient: Jiang Yuan Water Engineering Ltd, Mongolia wewnętrzna, Chiny Obszar budowy: 1000 mkw.
tym terytorium jest Agharti.
Rozciąga się przez podziemia z całego świata, począwszy od Mongolii i Mongolii Wewnętrznej.
Terytorium to pochodzi z czasem lub na dwóch kontynentach Wschód i Zachód stanowiły tylko jeden obszar.
Ten pod spodem świat jest oświetlony intensywnym, nierzeczywistym światłem pochodzącym z roślin.
Mieszkańcy tej dziwnej podziemnej cywilizacji podejmują to, co popycha i pojawia się na powierzchniach skorupy ziemskiej, jak drzewa i trawa.
Legenda zgłoszona przez Ferdynanda Ossendowskiego, Beast, Men and Gods, Through Mongolia, 1929-1921 .
R & Sie proponuje kontynuację tej legendy, aby rozwinąć topografię, która łączy te dwa wszechświaty i które wyrażają relację między dwoma klimatami: jednym zewnętrznym, suchym, piaszczystym i wietrznym, a drugim świecącym, zielonym i chronionym w wnętrzach.
Woda i jej gromadzenie generują morfologię ruchu ziemi.
Zagłębienie to nie tylko jedno miejsce kąpieli, ale jest to urządzenie, z którego wynikają zastosowania, cyrkulacja i życie w projekcie.
Woda jest nieoceniona w tej części Chin, ta propozycja zakłada niedobór w tyglu, w wyrafinowanej sprawie.
Odblaskowa, falista i wibrująca powierzchnia stworzy ponadto jeden wkład cienia i światła i zakwalifikuje przestrzenie o obwodzie basenu.
praca w krajobrazie 04 Atmosfera wnętrza jest jasna i zielona.
Ogród zimowy zwinięty wokół basenu kolonizuje wszystkie przestrzenie i wprowadza pojęcie krajobrazu.
Musy i bambusy wpychają się we wnęki, a mieszkańcy prześlizgują się przez te strefy świeżą i świetlistą ceremonią kąpieli w suchym pustynnym klimacie.
Projekt proponuje trzy poziomy, takie jak wiele przeciwstawnych środowisk: – Poziom 0 / Życie dzienne wokół basenu / bezpośrednie oświetlenie przez centralny krater / żywiołowy ogród zimowy / centrum odnowy biologicznej i sauna połączone z wewnętrznymi basenami i zewnętrzną strefą życia dla pracownicy w bezpośrednim związku ze strefami usług, światło dla mieszkania pracowniczego sąd angielski .
plan na poziomie wyższym – Poziom / Wejście i publiczny dostęp przez zielony krajobraz, wyrażający trzy poziomy i umożliwiający płynność dostępu do basenów / zenitalnego światła przez roślinność / Wokół krateru, pomieszczenia bardziej prywatne, jako Salon z miękkim światłem i wskazany obszar / punkty dostępu przestrzeni nocnej.
plan na poziomie środkowym – Poziom 2 / Miejsca przeznaczone tylko na noc.
plan dolnego poziomu Geometria ruchu gruntu tworzy dach, uginający się w wielu jaskrawych płytkach, symulujący film wodny po deszczu ..
Kolorystyka płytek, sparametryzowana za pomocą losowego skryptu zgodnie ze strefami, przywraca zmienność powtórzeń i zaciera w ten sposób percepcję każdego pierwiastka kwadratowego.
Płytki mają wymiar 150 × 150 mm, aspekt wyraźniejszy w kraterze i bardziej piaszczysty na granicy działki.
Ich liczba to około 30000 jednostek.
Proces degradacji geometrycznej można odwrócić.
Oznacza to wzrost kosztów budowy i znajomości wykonawców bardziej wyrafinowanych (powierzchnie krzywych).
Kursor definicji można zaproponować tak, jak wolny wybór klienta, w zależności od stopnia jego inwestycji.
[więcej w: ranking okien, szamba plastikowe ceny, kocioł gazowy jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: erkado drzwi wewnętrzne piec kondensacyjny cena przekrój okna