Architektura i nowoczesne budownictwo – ORDOS 100 # 15: Rintala Eggertsson

Ta willa znajduje się w projekcie działki ORDOS.
Architekci: Rintala Eggertsson Lokalizacja: Ordos, Mongolia Wewnętrzna, Chiny Rok budowy: 2008 Rok budowy: 2009 Kurator: Ai Weiwei, Pekin, Chiny Klient: Jiang Yuan Water Engineering Ltd, Mongolia Wewnętrzna, Chiny Obszar budowy: 170 m.
Krajobraz Ordos Płaskowyż w Mongolii Wewnętrznej jest szeroki i otwarty, charakteryzuje się piaszczystymi wydmami i niską roślinnością.
Klimat jest stabilny i suchy, z rocznymi opadami wynoszącymi tylko 200-450 mm, co sprawia, że życie w okolicy stanowi wielkie wyzwanie na przestrzeni wieków.
Do dziś ziemia jest zagrożona przez susze, erozję gleby i pustynnienie.
Utrata ziemi na pustynię to 3.600 m2 rocznie.
W naszym projekcie skupiliśmy się na tych czynnikach środowiskowych i próbowaliśmy stworzyć mikrokosmos na naszej stronie, z przeciwnymi warunkami z sytuacji na zewnątrz, jak oazę na pustyni Ordos.
Projekt składa się z dwóch systemów przestrzennych: WALL; funkcjonowanie jako bariera dla wiatru, tworzenie dobrego mikroklimatu dla mieszkańców budynku oraz dbanie o pionowy i poziomy ruch przez budynek.
Ściana otacza wewnętrzny dziedziniec z 3 kondygnacjami naziemnymi i piętro niżej.
Pudełka; funkcjonujące jako pojemniki do życia, jedzenia, spania i spędzania wolnego czasu, a także pomieszczenia dla pracowników.
Jako pojemniki programu pokojowego, pudełka są umieszczane w kolejności pionowej zgodnie z potrzebą światła dziennego i prywatności.
Zajęcia rekreacyjne są zatem umieszczane w piwnicy, holu wejściowym, a pomieszczenia dla pracowników znajdują się na parterze, pokoje dzienne / jadalne znajdują się na 1.
piętrze, a sypialnie są umieszczone na najwyższym piętrze, zapewniając jak najwięcej prywatności w ramach budynek.
Pudełka są ustawione poziomo, tworząc dynamiczną relację ze sobą.
Funkcje wymagające dobrego przepływu ruchu między sobą łączą się w środku, tworząc przestrzeń, która otwiera się we wszystkich czterech kierunkach.
Oddzielne funkcje, takie jak sypialnie, są tworzone jako niezależne byty i umieszczane jako osobliwe obiekty w ścianie, wspinające się na dziedziniec.
Sekcja Razem te systemy przestrzenne tworzą małą trójwymiarową wieś, z logiczną strukturą cyrkulacji, dobrymi warunkami światła dziennego i możliwościami dla dobrze funkcjonującej metody naturalnej wentylacji.
Witryna oferuje dobre możliwości tworzenia dobrych obszarów zewnętrznych do rekreacji.
Gleba nie jest zbyt płodna, a my planowaliśmy przyjrzeć się tym zagadnieniom w drugiej fazie projektu.
Jednak na wewnętrznym dziedzińcu chcemy zaproponować trójwymiarowy krajobraz podzielony na trzy poziomy tematyczne: woda jest naturalnie znajdowana na niskich poziomach i pod ziemią, a zatem znajduje swoją pozycję na najniższym poziomie.
piwnica.
Trawa, krzewy i drzewa zostaną umieszczone w.
Kamiennym ogrodzie.
na poziomie wejściowym budynku.
na powierzchni piwnic, jako przedłużenie otaczającego krajobrazu.
Taras zostanie umieszczony na górnej powierzchni salonu, jako ostatni punkt podróży.
Obszar ten jest wystawiony na działanie świeżego powietrza i światła słonecznego.
Główne wejście do działki znajduje się od drugiej strony ulicy po zachodniej stronie.
Zgodnie z planem głównym masa budynku powinna znajdować się na północno-wschodnim krańcu terenu, chroniąc mieszkańców przed hałasem / hałasem pochodzącym z głównej drogi i pozostawiając jak najwięcej światła słonecznego na pozostałej części terenu .
Chociaż budynek ma większą powierzchnię niż ta, która jest pokazana na planie głównym, zachowaliśmy pierwotną pozycję w naszej ofercie.
Istnieją jednak dwa odchylenia: nasz budynek jest przechylony o około 6 stopni od planu głównego, a wejście do tego miejsca zostało przesunięte z północnego krańca obiektu w kierunku południowego końca.
Zostało to uzgodnione z naszymi sąsiadami w sprawie paczek otaczających.
[podobne: podesty magazynowe, młyny kulowe, Paletyzatory ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: gabloty informacyjne gabloty wewnętrzne Szczeniaki owczarka niemieckiego długowłosego